Skip to content
How to Prevent Enamel Loss and Damage

Hoe glazuurerosie voorkomen?

Wist je dat glazuur de hardste substantie van het lichaam is? Glazuur beschermt je tanden tegen de dagelijkse slijtage, hoge temperaturen en chemische stoffen. Hoewel het heel sterk is, kan het beschadigd raken en omdat het geen levende cellen bevat, kan je lichaam het niet repareren als het eenmaal beschadigd is. Het goede nieuws is dat je veel kunt doen om te voorkomen dat het glazuur verdwijnt of beschadigd raakt en zo je tanden sterk en gezond te houden.

Waardoor slijt het glazuur en raakt het beschadigd?

De grootste vijand van glazuur is zuur, dat kom uit suikers, zetmeel en zelfs vruchtensappen. Andere oorzaken kunnen zijn een droge mond (xerostomie), oprispingen, problemen gerelateerd aan de maag of darmen of bijwerkingen van medicijnen. Het glazuur kan ook verdwijnen of beschadigd raken als gevolg van een erfelijke afwijking of door slijtage door overmatig tandenpoetsen of knarsen.Wat zijn de symptomen?

De symptomen hangen af van de ernst van glazuurerosie en schade, maar kunnen bestaat uit:

 • Gevoeligheid voor sommige voedingsmiddelen, zoals snoepjes of warme en koude dranken;
 • Doffe of doorschijnende tanden, vooral aan de randen;
 • Barsten en afgebroken stukjes zodat de tand ruw en rafelig wordt;
 • Verkleurde tanden: als het tandbeen bloot komt te liggen;
 • Putjes in het oppervlak van tanden en kiezen.

Hoe kan ik erosie van en schade aan het glazuur voorkomen?

Er zijn voldoende praktische manieren waarop je glazuurerosie en -schade kunt voorkomen:

 • Minder zuurhoudend voedsel en drinken tot je nemen: voorbeelden zijn frisdrank en vruchtensappen, citrusfruit en azijn. Drink nadat je dit hebt gegeten voldoende water.
 • Zuurhoudende dranken door een rietje drinken: hierdoor komt de vloeistof achterin je mond uit de buurt van je tanden.
 • Uitkijken met tussendoortjes: een suikerhoudend of zetmeelrijk tussendoortje voedt de bacteriën in je mond die daarna zuren produceren. Neem iets gezonds of poets je tanden na het tussendoortje (maar wacht minstens een half uur voor het poetsen).
 • Gebruik een fluoride tandpasta: poets je tanden twee keer per dag met een fluoride tandpasta. 
 • Gebruik een tandpasta met hydroxyapatiet: Zorg ervoor dat je tandpasta naast fluoride ook het actieve bestanddeel hydroxyapatiet bevat, een kalkmineraal dat zich in tanden bevindt. Als het gecombineerd wordt met fluoride kan het de remineralisatie van het tandglazuur helpen.
 • Overdrijf niet: te veel poetsen kan leiden tot schade aan het glazuur en gevoelige tanden, dus poets niet te hard en te vaak.

Het glazuur is de hardste substantie van je lichaam, maar het kan wel beschadigd raken. Volg een 'elke dag, twee keer per dag' mondverzorgingsroutine om permanente erosie te voorkomen. Met een beetje verzorging kun je jarenlang genieten van een stralende glimlach.

SNELLE TIP

Drink zuurhoudende dranken door een rietje om schade aan het glazuur te voorkomen.

 
questions about oral care

Jouw Vragen Over Mondverzorging

Vind nuttig advies voor je vragen over mondverzorging in onze artikelen samengesteld door Signal

MEER ARTIKELEN LEZEN