Skip to content
Ontdek wat het verschil is tussen (tand)plak en tandsteen en lees hier hoe je tandplak en tandsteen kunt voorkomen.

" />
How to Get Rid of Tartar and Plaque

Hoe tandplak en tandsteen voorkomen?

Ontdek wat het verschil is tussen tandplak en tandsteen en lees hier hoe je beide kan voorkomen.

Plak en tandsteen: wat is het verschil?

Tandplak is wat er achterblijft op je tanden en onder je tandvlees en het zit vol schadelijke bacteriën. Plak op tanden moet worden aangepakt omdat hierdoor zuren ontstaan die zowel gaatjes als tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken. Regelmatig poetsen en flossen is normaal gesproken voldoende om het te verwijderen. Maar als tandplak blijft zitten, wordt het hard en verandert het in tandsteen.

Tandsteen vormt een ruwe, gelige korst op je tanden, vooral zichtbaar bij het tandvlees achter je onderste voortanden. Als zich tandsteen heeft gevormd, kunnen er problemen ontstaan als gaatjes en tandvleesaandoeningen, zelfs al je veel aandacht besteedt aan mondverzorging. Anders dan plak, kan tandsteen niet verwijderd worden door te poetsen, dus dit moet de tandarts of mondhygiëniste doen.

De beste manier om tandsteen te behandelen, is allereerst te voorkomen dat het ontstaat. Zo doe je dat:

Hoe kan ik plak verwijderen en tandsteen voorkomen?

Het allerbeste tegen plak en tandsteen is goede mondverzorging:

  • Poets je tanden twee keer per dag zorgvuldig met fluoride-tandpasta gedurende minimaal twee minuten per keer. Alle Signal tandpasta's bevatten fluoride die tandplak helpen voorkomen.
  • Gebruik een zachte tot medium tandenborstel.
  • Floss iedere dag – dit is cruciaal dus laat je niet verleiden deze stap over te slaan, zelfs als je haast hebt.
  • Spoel met een antibacterieel mondwater met fluoride. Ga elk half jaar naar je tandarts om alle tandsteen dat mogelijk gevormd is te laten verwijderen.

 

Volg een antiplakdieet

Plak houdt van suikerhoudend en koolhydraatrijk voedsel, zoals witbrood en pasta. Probeer het eten hiervan te beperken. Denk eraan om nadat je koolhydraatrijk of zoet eten hebt gegeten je tanden te poetsen. Maar wacht hier minstens 30 minuten mee. Veel water drinken helpt ook aangezien het voedselresten wegspoelt en ervoor zorgt dat de pH-waarden in je mond weer in balans worden gebracht.

Laat je tanden professioneel reinigen

Het is ook belangrijk om minstens een keer per zes maanden voor controle en een reinigingsbeurt naar de tandarts of mondhygiëniste te gaan. Zij kunnen al het tandsteen verwijderen en je advies geven.

How it Works
  1. Plak
  2. Tandsteen
  3. Gezond tandvlees
  4. Gezonde botten

SNELLE TIP

Drink voldoende water na elke maaltijd. Hiermee worden voedselresten weggespoeld en voorkom je tandplak op een natuurlijke manier.

 
questions about oral care

Jouw Vragen Over Mondverzorging

Vind nuttig advies voor je vragen over mondverzorging in onze artikelen samengesteld door Signal

MEER ARTIKELEN LEZEN