Skip to content
Verzorging van de eerste melktanden

Verzorging van de eerste melktanden

Zodra de eerste melktandjes bij je kind doorkomen, is het tijd om twee keer per dag te gaan poetsen. Lees hier verder voor nuttige tips.

Gezond eten, gezonde mond

Suiker veroorzaakt tandbederf. Zorg ervoor dat je kind hier zo min mogelijk van binnen krijgt. Lees altijd de ingrediënten op verpakkingen en vermijd suikerrijke frisdranken. Als je ze vruchtensap geeft, verdun het dan met water en geef het met mate, bijvoorbeeld alleen bij de maaltijd.

Geef het goede voorbeeld

Je kind leert veel door naar jou te kijken, dus laat ze zien hoe het hoort. Laat ze zien dat je je tanden poetst en geef ze het goede voorbeeld voor het ontwikkelen van hun eigen poetsgewoontes als ze ouder worden.

Begin al vroeg met poetsen

Zodra de eerste melktand doorkomt, is het tijd om twee keer per dag te gaan poetsen. Volg deze stappen:

  • Zet je kind op schoot waarbij het hoofd tegen je borst rust.
  • Gebruik een babytandenborstel en begin met een heel klein beetje tandpasta die bij de leeftijd past, zoals Signal Kids Fruitige Smaak tandpasta van 0-6 jaar.
  • Begin de tanden heel zacht te poetsen met cirkelvormige bewegingen en zorg ervoor dat je overal komt.
  • Laat je kind naderhand de tandpasta uitspugen. Er hoeft niet met water gespoeld te worden. Dit vermindert de werking van fluoride.

Sommige kinderen vinden tandenpoetsen niet fijn, waardoor het een uitdaging wordt. Maak je geen zorgen, dit is heel natuurlijk. Probeer er een spelletje van te maken of laat ze in de spiegel kijken. Het belangrijkste is dat je doorzet zodat ze er op een gegeven moment gewend aan raken.

Ga naar de tandarts

Neem je kind mee naar de tandarts vanaf het moment dat de eerste melktanden doorkomen. Je tandarts kan je adviseren over hoe vaak je moet komen en eventuele vragen beantwoorden over de mondverzorging van je kind.

Als je kind een peuter wordt

Als je kind ouder wordt, kun je hem of haar zelf zijn/haar tanden laten poetsen. Tegen de tijd dat je kind twee jaar oud is, kan hij of zij dit misschien al helemaal zelf. Houd het wel in de gaten omdat kinderen gemakkelijk stukjes kunnen overslaan. Je moet er ook voor zorgen dat ze hun eigen tandenborstel en tandpasta hebben. De Signal kindertandpasta's en tandenborstels zijn speciaal ontwikkeld voor de tanden van peuters en helpen tandbederf voorkomen.

SNELLE TIP

Zodra de eerste melktanden van je kind doorkomen, is dat het moment om twee keer per dag te gaan poetsen.

 

Jouw Vragen Over Mondverzorging

Vind nuttig advies voor je vragen over mondverzorging in onze artikelen samengesteld door Signal

MEER ARTIKELEN LEZEN