Skip to content
Five myths about bad breath

Vijf mythes over slechte adem

Een slechte adem is een veelvoorkomend probleem en over het algemeen is het goed onder controle te krijgen. Er bestaan echter veel misverstanden over slechte adem. Hieronder hebben we de feiten op een rijtje gezet voor je.

1. Slechte adem komt door wat we eten

Ja en nee. Als je iets eet waar knoflook of ui in zit, zijn de gevolgen maar tijdelijk. Chronische slechte adem heeft daarentegen te maken met veel volatiele fosforbestanddelen veroorzaakt door anaerobe bacteriën die zich achterop de tong verzamelen als gevolg van slechte mondverzorging.

2. Ik merk zelf dat ik slechte adem heb

Je merkt zelf niet dat je slechte adem hebt door je handen over je mond en neus te houden. Slechte geuren ontstaat achterin de mond en komen alleen tot uiting als je praat.
Als je denkt dat je slechte adem hebt, kun je aan een goede vriend of familielid vragen om het te testen.

3. Slechte adem komt uit de maag

Niet altijd. Soms kan het een symptoom zijn van gastro-intestinale problemen. Maar onderzoeken tonen aan dat 85% van de gevallen van slechte adem achterin de mond ontstaan waar de zwavel-producerende bacteriën zich onder het oppervlak van de tong verschuilen. Dat is de reden dat het schoon schrapen van de tong cruciaal is voor een frissere adem.

4. Ik poets mijn tanden dus ik kan geen slechte adem hebben

Met alleen poetsen worden niet alle bacteriën verwijderd. Onzichtbare voedselresten en nog meer bacteriën verschuilen zich onder een dunne laag slijm op de tong. Zorg er dus voor dat je een tongschraper gebruikt. En vergeet niet te flossen en daarna te spoelen.

5. Ik kan mijn slechte adem bestrijden door met mondwater te spoelen

Even snel spoelen met mondwater verdoezelt het probleem maar tijdelijk. Blijf regelmatig poetsen, maak je tong regelmatig schoon en spoel om de bacteriën in je mond te reguleren.

Als je denkt dat je chronisch slechte adem hebt, kun je met je tandarts bespreken of het een teken is van een medische aandoening. Maar maak je geen zorgen, of het nu chronisch of tijdelijk is, slechte adem is gemakkelijk onder controle te krijgen door dagelijkse mondverzorging.

SNELLE TIP

Poets je tanden minstens twee keer per dag twee minuten lang, flos een keer per dag, maak je tong schoon en spoel elke keer met een antiseptisch mondwater om je adem fris te houden.

 
questions about oral care

Jouw Vragen Over Mondverzorging

Vind nuttig advies voor je vragen over mondverzorging in onze artikelen samengesteld door Signal

MEER ARTIKELEN LEZEN